Καλέστε μας 694 6942755

Ελληνοκινεζικός σύνδεσμος
"Γέφυρα Ανατολής-Δύσης"
Βυζαντίου 5 (περιοχή Radio City)
Θεσσαλονίκη 54640

Chen Zhonghua – Master του Chen Taiji Quan Practical Method

Tai Chi Master

Πρόλογος

Υπάρχουνε άνθρωποι που για διάφορους λόγους μαθαίνουν πολεμικές τέχνες, αλλά όταν υπάρχει κάποιος που είναι τόσο πολύ ερωτευμένος με τις πολεμικές τέχνες ώστε να φτάνει στο σημείο της εξάρτησης, τότε αυτό πρέπει να έχει προκληθεί από ένα σπάνιο γονίδιο στο DNA του. Η εξέλιξη αυτού του γονιδίου προέρχεται προφανώς από τις προηγούμενες γενιές, τότε πού οι άνθρωποι έπρεπε να κυνηγούν και να μάχονται και αυτό το ένστικτο δόθηκε, σαν από μυστικό τρόπο, στους “επιμελείς αθλητές πολεμικών τεχνών“.

Η ιστορία έχει δείξει ότι είτε η απαγόρευση των πολεμικών τεχνών είτε ο εξευτελισμός τους για να δοθεί δήθεν προτεραιότητα σε έναν πιο “πολιτισμένο“ δρόμο εκμάθησης, δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν να περάσει αυτό το ένστικτο εν μέσω των γενεών.

Υπάρχουν διάφορες πολεμικές τέχνες και το ται τσι είναι μία από αυτές. Έχει ένα πλούσιο περιεχόμενο και επισυγκεντρώνεται σε δύο πράγματα, την υγεία και την αυτοάμυνα. Αυτό πού χρειάζεται κάποιος για να μάθει ται τσι είναι λίγος χώρος. Δεν υπάρχει καμία ειδική προϋπόθεση όπως το πόσο ψηλός και το πόσο βαρύς πρέπει να είσαι. Λόγο της ελλείψεως αυτών των ειδικών προϋποθέσεων υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν το ται τσι από τα άλλα είδη πολεμικών τεχνών. Υπολογίζεται περίπου ένας αριθμός των 200 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τώρα που έγιναν γνωστά τα πλεονεκτήματα του ται τσι στην υγεία και στην γενική ευεξία, παρατηρείτε ότι παραμελούνται πολύ οι εφαρμογές και η όψη της αυτοάμυνας. Δεν είναι λάθος εάν αυτό συμβαίνει από μία προσωπική απόφαση, αλλά δεν κάνει να νομίζει κανείς ότι αγνοώντας τις εφαρμογές μαθαίνει σωστό ται τσι. Μέσω της αφαίρεσης των εφαρμογών από το ται τσι γίνεται από το ται τσι ένα ψεύτικο ται τσι πού χάνει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Είναι το ίδιο σαν να λες ότι ένας χορός δεν είναι χορός επειδή δεν μοιάζει με χορό. Εκτός από αυτό οι εξωτερικές σου κινήσεις θα είναι λάθος εάν δεν καταλάβεις τις εφαρμογές.

Chen Taiji Quan δάσκαλος

Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα – κληρονομούμε και διαδίδουμε το ται τσι όχι σαν μία ολοκληρωμένη και πολιτισμική παράδοση αλλά αφαιρούμε το πνεύμα του ται τσι από την τέχνη το μεταλλάσσουμε και προωθούμε πλέον μόνο το όνομα. Δεν θέλω να με παρεξηγήσετε περνώντας με για κάποιον πού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά αυτό το αναπόφεχτο αποτέλεσμα μου προκάλεσε νύχτες χωρίς ύπνο. Σε κάθε ομιλία μου ζητώ από το κοινό μου το εξής: «Διαδώστε και προωθείστε το πραγματικό ται τσι. Όποιος έχει το ενδιαφέρων και τις κατάλληλες προϋποθέσεις και θέλει να μάθει το ται τσι μαθαίνοντας και την μαχητική του όψη θα πρέπει να επενδύσει όσο πιο πολύ χρόνο και εξάσκηση του επιτρέπετε.«

Ωστόσο αυτό μας οδηγεί σε ένα άλλο πρόβλημα. Παρόλο πού υπάρχουν πολλοί παθιασμένοι άνθρωποι πού ασχολούνται με την μαχητική όψη του ται τσι μόνο λίγοι από αυτούς θα το κατακτήσουν. Εκατομμύρια μαθητές του ται τσι παρατήσαν τις φιλοδοξίες πού είχαν για το ται τσι και μετανιώσανε για το ταξίδι πού κάναν ώστε να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο.
Μία άλλη ομάδα ασκούμενων στο ται τσι μπορεί ίσως να κέρδισε εάν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν το ται τσι ως πολεμική τέχνη. Αυτή η ομάδα τότε βεβαιώνεται ότι κατέχει ένα συγκεκριμένο βαθμό ικανότητας, αλλά δείχνουνε στην πραγματικότητα μόνο τις θετικές και τις αρνητικές πλευρές των λαθών τους. Μπορούμε να το διατυπώσουμε και αλλιώς, η τελευταία ομάδα δεν έχει ξυπνήσει ακόμα από την φάση του ύπνου. Δεν γίνεται να εκτιμήσουμε πιά από τις δύο ομάδες βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση.

Εκατομμύρια άνθρωποί δώσανε και επενδύσανε πολύ χρόνο, λεφτά, ζόρισμα, συναισθήματα και απομακρυνθήκαν από την ζωή μόνο για να έχουν το πραγματικό ται τσι. Μερικοί από αυτούς δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να δούνε ή να βιώσουν πραγματικό ται τσι.

taiji master

Το πραγματικό ται τσι, όπως μας το κληρονόμησαν οι πρόγονοι μας, βλέπει έναν αργώ και επώδυνο θάνατο μπροστά του. Αυτό είναι πολύ καταθλιπτικό.

Λοιπόν, τι συμβαίνει εδώ στην πραγματικότητα; Υπάρχει ακόμα πραγματικό ται τσι; Αν ναι, που μπορούμε να το βρούμε; Είμαι και εγώ ένας από αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αυτό το γονίδιο. Έχω εμπειρίες από πολλά άλλα είδη αθλημάτων, δεν παράτησα ποτέ όμως την φιλοδοξία μου να βρω το αληθινό ται τσι παρόλο που ψάχνω εδώ και 40 χρόνια.

Όπως επίσης πολλοί άλλοι φίλοί του ται τσι, έτσι και εγώ περπάτησα τον μακρύ και δύσκολο δρόμο της προπόνησης και της εκμάθησης. Καμιά φορά αισθανόμουνα τελείως χαμένος και καταθλιπτικός από όλες τις απογοητεύσεις. Θυμάμαι ακόμη πως έλεγα στους φίλους μου: «Δεν απέτυχα σε τίποτα από αυτά που ήθελα να κάνω, απέτυχα όμως στο ται τσι».

Τελικά συνάντησα συμπτωματικά το αληθινό ται τσι μέσα από την λογική και τον πρακτικό πειραματισμό και την εμπειρία πού είχε η διαίσθηση μου να ξεχωρίζω το σωστό από το λάθος. Ήταν μία στιγμή απίστευτης χαράς και ταυτόχρονα μία στιγμή μεγάλης λύπης. Ήμουνα χαρούμενος επειδή βρήκα το αληθινό ται τσι αλλά και στεναχωρημένος επειδή τώρα είμαι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος. Τώρα είμαι πολύ μεγάλος για να μάθω το αληθινό ται τσι.

Αυτή την στιγμή οι σκέψεις μου βρίσκονται στις παροιμίες των σοφών:
«Τώρα που βρήκες το αληθινό μονοπάτι, ακολούθησε απλώς το μονοπάτι έτσι όπως βρίσκεται μπροστά σου«.
«Κάνε μόνο ένα βήμα την φορά, να καταλαβαίνεις από λίγο την κάθε φορά. Δεν υπάρχει δόξα. Δεν υπάρχει αναγνωρίσιμο σημάδι. Απλώς ακολούθησε την αγνότητα του αληθινού δρόμου καθώς χαίρεσαι για το ταξίδι και την διαδικασία«.
Μέσω αυτών των σοφών λόγων άρχισα να αισθάνομαι ανακούφιση και γέμισα από βαθιά ευγνωμοσύνη.

Για να γίνεις καλός Tai Chi Master χρειάζονται οι παρακάτω 5 προϋποθέσεις:

  1. Αγάπησε την τέχνη.
  2. Έχε τον χρόνο.
  3. Έχε το φρόνημα και την ηθική.
  4. Να είσαι ικανός να μαθαίνεις και να καταλαβαίνεις.
  5. Να έχεις έναν καλό δάσκαλο.

Δεν θα προχωρήσω σε λεπτομέρειές στα σημεία 1-4 γιατί οι περισσότεροι από εμάς ήδη καταλάβανε ότι το νούμερο 5 δεν μπορεί να εκπληρωθεί, αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να βρεις έναν καλό δάσκαλο.

Το Ται τσι είναι μία πολεμική τέχνη πού δίνει έμφαση και στα δύο, θεωρία και πρακτική. Ακόμη και με έναν εξασκημένο δάσκαλο είναι δύσκολο να διεξάγεις σωστά το ται τσι σαν πολεμική τέχνη, χωρίς δάσκαλο θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο. Ο δάσκαλος μπορεί να αποφασίσει για την επιτυχία και την αποτυχία του μαθητή, για αυτό και τονίζω ότι πρέπει να βρεθεί ένας καλός δάσκαλος. Ένας καλός δάσκαλος θα έπρεπε να εκπληρώνει ένα σορό κριτήρια. Οι προηγούμενοι μας Master έπρεπε να εκπληρώνουν μόνο 2 σημεία: Ο δάσκαλος έπρεπε να “έχει το προϊόν” και να “μπορεί να διδάξει”.

Έχοντας το προϊόν

Tai Chi lessons Chen Zhonghua and Feng Zhiqiang

Το “να έχεις το προϊόν2 σημαίνει να το έχεις μέσα σου (ακόμα καλύτερα όταν ο δάσκαλος εξελίσσετε ακόμα περισσότερο από αυτά που έχει μάθει). Δεν κάνει να ακούς κάποιων πού τα πηγαίνει καλά με την αγορά και έχει έναν μεγάλο αριθμό μαθητών. Ούτε μπορείς να πεις ότι ένα άτομο έχει το προϊόν επειδή είναι γνωστό. Για να διαπιστώσεις εάν έχει ένα άτομο το προϊόν πρέπει να προσπαθήσεις να παρατηρήσεις αυτό το άτομο από διάφορες οπτικές γωνίες και να το παρακολουθήσεις σαν δάσκαλο. Θα έπρεπε σαν πρώτο να προσέξεις τους δασκάλους του, αλλά θα σας το ξαναπώ, μόνο το ότι οι δάσκαλοι του είναι γνωστοί, δεν σημαίνει ότι και αυτός πρέπει να έχει το προϊόν. Πρέπει να είσαι επιπλέον παρατηρητικός. Επειδή η επιλογή του δασκάλου είναι μεγάλης σημασίας, δεν θα έπρεπε να δεις το θέμα πολύ χαλαρά. Εάν όχι θα καταλήξεις προφανώς να μάθεις λάθος πράγματα, ξανά.

Να μπορείς να διδάξεις

“Μπορώ να διδάξω” σημαίνει ότι ο δάσκαλος μπορεί με αποτελεσματικό τρόπο να να παραδώσει τις γνώσεις του στους μαθητές του. Αυτό είναι λίγο παραπάνω από το να είσαι διατεθειμένος να διδάξεις, παρόλο το ότι η θέληση της διδασκαλίας είναι ένα βασικό κριτήριο. Υπάρχουν μερικοί που έχουν το προϊόν αλλά δεν είναι διατεθειμένη να διδάξουν. Καθοδηγούνε έτσι τους μαθητές σε μία λάθος κατεύθυνση και καταστρέφουν ταυτόχρονα το όνομα τους και το όνομα των δασκάλων τους.
Υπάρχουν και κάποιοι που δεν έχουν το προϊόν και απλός μιμούνται τους Master με το πρόσχημα ότι το κατέχουν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε καν το πλαστό προϊόν. Μετά από όλα αυτά που ειπώθηκαν σίγουρα αναρωτιέστε, πού είναι όλοι αυτοί οι δάσκαλοι που “έχουν το προϊόν” και που “μπορούν να διδάξουν”;

Λοιπόν, αυτούς τους δασκάλους δεν τους συναντάει κανείς τόσο συχνά, αλλά είχα την επιτυχία συμπτωματικά να γνωρίσω έναν. Το όνομα του είναι Chen Zhonghua (Τσεν Τζονγκ χουα). Είναι μαθητής δύο δασκάλων των Hong Junsheng και Feng Zhiqiang και οι δύο Chen στυλ TaiJi Master της 18ης γενιάς. Ο Chen Zhonghua (CZH) είναι ο σημερινός διεθνής εκπρόσωπος του συστήματος Chen στυλ Taiji Practical Method. Άνθρωποι, που έγιναν μάρτυρες των ικανοτήτων του μπορούν μόνο να θαυμάζουν.

Μία μικρή ιστορία

Πριν αρχίσω να συγκρίνω διάφορα συστήματα ται τσι για να καταλάβω καλύτερα τον Chen Zhonghua και το “Chen style Taijiquan Practical Method” θα σας διηγηθώ μία μικρή ιστορία:

Ήταν το 2001 στην Hunyuan Taiji ακαδημία στο Edmonton του Καναδά. Ήρθε ένα αυτοκίνητο και σταμάτησε στην άκρη του δρόμου. Κατέβηκε ένας άντρας από μέσα, που μόλις πήγαινε στον κεντρικό χώρο της ακαδημίας και ρώτησε τον πρώτο άνθρωπο που είδε: “Συγνώμη, θα ήθελα να συναντήσω τον κύριο Chen.” “Αυτός είμαι εγώ. Τι μπορώ να κάνω για εσάς;” “Είμαι ο Trevor Jelic, ο φίλος μου ο Wei Ping που είναι και αυτός δάσκαλος επέμενε να έρθω εδώ και να σας συναντήσω.”
Καθώς μιλούσε ο Trevor παραδειγματιζόταν τον Chen Zhonghua που η περιέργεια του και η ανωτερότητα του ήταν κρυμμένες. “Τον γνωρίζω τον Wei Ping. Τι μπορώ να κάνω για εσάς;” Ο Chen Zhonghua κατάλαβε ότι ο Trevor έχει μία οξύ ματιά, μία καλή κράση μία σταθερή βάση (πάτημα) και μία δυνατή αύρα, που αυτό έδειχνε ότι ήταν μαχητής πολεμικών τεχνών. Ο Trevor είπε: “Ο Κύριος Wei Ping έχει μεγάλη αναγνώριση για το ται τσι σας και μου τόνισε να κάνω και εγώ τις εμπειρίες μου.” Ο Chen Zhonghua κατάλαβε αμέσως και είπε: “Χαίρομαι που θα μπορέσω να κάνω μαζί σας προπόνηση. Ποια πολεμική τέχνη γνωρίζετε;” Ο Trevor του ανέφερε χαρούμενος: “Κάνω εδώ και δύο χρόνια προπόνηση με το κύριο Chen, 5 χρόνια με τον κύριο Xu και ένα χρόνο με τον κύριο Zhang.” Αυτοί είναι όλοι γνωστοί δάσκαλοι.

“Να αρχίσουμε;” ρώτησε ο Chen Zhonghua. Ο Trevor απάντησε: “Αυτό θα ‘ηταν το καλύτερο”, και έκανε ένα βήμα μπροστά. Μόλις ήρθαν τα δυό τους χέρια σε επαφή, προσπάθησε ο Trevor να ελέγξει τους αγκώνες και τις κλειδώσεις των χεριών του Chen Zhonghua καθώς και μέσω της επαφής με της δύο κλειδώσεις, προσπαθούσε να τον σπρώξει. Πρέπει να παρατήρησε ότι ο Chen Zhonghua δεν είναι ψηλότερος από 1 μέτρο και 60 εκατοστά ούτε και βαρύτερος από 60 κιλά. Με την δύναμη του και με τις ικανότητες του θα έπρεπε να είναι σε θέση να τον σπρώξει πολύ μακριά, έτσι δεν είναι;

Ο Trevor δεν περίμενε ότι τα χέρια του γυρισμένα σε μία μορφή Spiral κίνησης βρέθηκαν στον λάρυγγά του και δεν μπορούσε τώρα να χρησιμοποίηση καμία πλέον δύναμη μέσω των χεριών του.

Επειδή ο Trevor δεν πάλευε για πρώτη φορά, αναγνώρισε αμέσως ότι έπρεπε να αλλάξει την τακτική του. Αλλά ο Chen Zhonghua ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά. Ο Chen Zhonghua κατέβασε τα χέρια του προς τα κάτω και ακούστηκαν δύο υπόκωφοι χτύποι – ο Trevor έπεσε στο πάτωμα. Ο Chen Zhonghua είπε μόνο: “Συγνώμη. Λάθος μου.” Αμέσως έδωσε το χέρι του στον Trevor για να τον βοηθήσει να σηκωθεί στα πόδια του.

Οι άλλοι άνθρωποι εκεί ήταν εξοικειωμένοι με τέτοια θεάματα και δεν κάναν καμία χειρονομία και κανένα σχόλιο. Όμως ο Trevor έμεινε για αρχή στα γόνατα. Ο Chen Zhonghua απόρησε λίγο όταν είδε αυτόν τον μεγάλο άντρα να αρχίζει ξαφνικά μπροστά του να κλαίει. Ο Chen Zhonghua ήθελε εκείνη την στιγμή να του εξηγήσει ότι το να κερδίζεις και το να χάνεις είναι τελείως φυσιολογικό στην ζωή, αλλά ο Trevor σχεδόν πνιγμένος κλαυθμύριζε μόνο “Μήπως μόλις σπατάλησα 9 χρόνια της ζωής μου.”

Συγγραφέας: Sun Zhonghua

Μετάφραση από τα Γερμανικά: Θανάσης Αλεξάτος