Καλέστε μας 694 6942755

Ελληνοκινεζικός σύνδεσμος
"Γέφυρα Ανατολής-Δύσης"
Βυζαντίου 5 (περιοχή Radio City)
Θεσσαλονίκη 54640

Tai Chi

Ται Τσί Θεσσαλονίκη

Τι είναι το Tai Chi και γιατί να ασχοληθεί κανείς με αυτό;

Το Chen Tai Chi Chuan “Practical Method” είναι πολεμική τέχνη. Η διαφορά ανάμεσα σε πολεμικές τέχνες και σε πολεμικά αθλήματα, είναι οτι την πολεμική τέχνη δεν μπορείς να την εφαρμόσεις ποτέ, γιατί σκοπός της είναι να θέσεις εκτώς μάχης τον εχθρό. Οπότε το Tai Chi το μαθαίνουμε σαν τέχνη γνωρίζοντας οτι δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε ποτέ. (Τα παραπάνω λόγια τα είπε ο Chen Zhonghua στην διάρκεια ενός workshop το 2014 στο Βερολίνο.)

Γιατί να ασχοληθεί κανείς με το Tai Chi;

Γιατί εκτός από την σωματική και ψυχική ευεξία, την πειθαρχία και την φιλοσοφία (δηλ. yin yang, 8 τρίγραμμα-yi jing, ενέργειες jing-qi-shen) που μπορεί να ασχοληθεί κανείς όταν αρχίσει να κατανοεί τι είναι το Tai Chi,  και η ίδια η προπόνηση γίνεται πλέον τρόπος ζωής.

Η υγεία μέσω της κίνησης και η καλλιέργεια της ενέργειας είναι επίσης ένας λόγος για να ασκηθεί κανείς στο Tai Chi. Είναι γνωστό ότι η σωματική εξάσκηση κάνει πολύ καλό στην υγεία και βοηθάει τον οργανισμό μας στην πρόληψη και στην θεραπεία των ασθενειών. Η εξάσκηση στο Tai Chi δημιουργεί και δραστηριοποιεί διάφορες ενέργειες που εκτός από βοήθεια στην μάχη συμβάλλουν και στην διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας.

Το Tai Chi είναι ένας τρόπος να ζήσουμε την ζωή μας στο μέγιστο

Η προπόνηση του Tai Chi προσφέρει υγιές σώμα αλλά και διαμορφώνει ισχυρό χαρακτήρα που μας προστατεύει από προκλήσεις και πειρασμούς. Λόγω της οικονομικής κρίσης και της παρακμής που βιώνει η πατρίδα μας, η Ελλάδα, οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση δυστυχίας, θλίψης και οργής και συχνά καταφεύγουν σε εξαρτησιογόνες ουσίες. Το Tai Chi είναι μια άλλη, υγιής, διέξοδος ώστε να μην χάνουμε τον ορθό δρόμο καθώς και τον εαυτό μας.

Τι διαφορά έχει το Chen Tai Chi Chuan “Practical Method” από τα άλλα στύλ Tai Chi;

Στην δύση η προπόνηση του Tai Chi συνήθως γίνεται με έμφαση στην χαλάρωση και στις συνεχόμενες αρμονικές κινήσεις. Το “Practical Method” εστιάζει σε ορισμένες αρχές όπως:

  • Foundation. Εξωτερική και εσωτερική δόμηση του σώματος.
  • Elbow in, hand out. Μέσα ο αγκώνας έξω το χέρι.
  • Stretch. Τεντώματα των διαφόρων μελών του σώματος ώστε να δραστηριοποιηθούν εσωτερικοί μύες που περιβάλλουν τον σκελετό.
  • Don’t move. Όταν κινούμε ένα ή ορισμένα μέλη του σώματος, όλα τα άλλα πρέπει να μένουν ακίνητα. Όταν κινείτε κάτι, κάτι άλλο μένει ακίνητο.
  • Rotate. Η μόνη κίνηση που επιτρέπετα να κάνουμε δεν είναι κίνηση αλλά ροτάρισμα, περιστροφή.

Ο σκοπός των παραπάνω αρχών είναι να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το σώμα μας ώστε να είμαστε σε θέση να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις πολεμικές εφαρμογές του Tai Chi “applications” ώστε να πετύχουν.
Ο Θανάσης Αλεξάτος είναι ο μόνος στην Ελλάδα που διδάσκει το Chen Tai Chi Chuan “Practical Method”.

Ιστορία του Tai Chi

Το Chen Tai Chi είναι το πρώτο στύλ Tai Chi και δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα στην Κινα στο χωριό Chenjiagou από την οικογένεια Chen. Κανείς άλλος, εκτός από τα μέλη της οικογένειας Chen, δεν επιτρεπόταν να διδαχθεί Tai Chi. Ο Master Chen Fake, ένας απόγονος τις οικογένειας Chen, στις αρχές του 20ο αιώνα, ήταν ο πρώτος που δίδαξε δημόσια το Tai Chi. To Chen Tai Chi Chuan “Practical Method” το δίδαξε ο ίδιος ο Chen Fake σε έναν μαθητή του τον Hong Junsheng. Αργότερα, μετά από μια χρονική περίοδο μίας γενιάς, μαθήτευσε δίπλα στον τελευταίο ο Chen Zhonghua ο σημερινός εκπρόσωπος του Chen Tai Chi Chuan “Practical Method” παγκοσμίως.

 


www.practicalmethod.com