Καλέστε μας 694 6942755

Ελληνοκινεζικός σύνδεσμος
"Γέφυρα Ανατολής-Δύσης"
Βυζαντίου 5 (περιοχή Radio City)
Θεσσαλονίκη 54640

Tai Chi

Ται Τσί Θεσσαλονίκη

Τι είναι το Tai Chi;

Οι περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ακούσει τον όρο Tai Chi νομίζουν ότι είναι κάποιο είδος διαλογισμού σε κίνηση, δηλαδή κάποιο είδος χαλάρωσης. Η αλήθεια είναι ότι το Tai Chi είναι ίσως η πιό βάρβαρη πολεμική τέχνη. Το Tai Chi σε αντίθεση με άλλες πολεμικές τέχνες – ή ας τα πούμε καλύτερα πολεμικά αθλήματα – είναι ότι στο Tai Chi ο μαθητής δεν μαθαίνει να χτυπά τον αντίπαλο. Ο βασικός σκοπός του Tai Chi είναι ο θάνατος του αντιπάλου μετά από το πολύ δύο χτυπήματα. Αυτή είναι η διαφορά που κάνει το Tai Chi να κατατάσσεται στις τέχνες του πολέμου κι όχι στα πολεμικά αθλήματα.

Το  Tai Chi χρειάζεται να το εξασκεί κάποιος 7-8 χρόνια για να αποκτήσει το σώμα του τις ακραίες πολεμικές ικανότητες που χαρακτηρίζουν αυτήν την πολεμική τέχνη.

Στα προχωρημένα στάδια εκμάθησης και πολεμικών ικανοτήτων ένας δάσκαλος Tai Chi ξεχωρίζει τον κατάλληλο μαθητή με βάση τον ηθικό χαρακτήρα του κι όχι τις σωματικές ικανότητες αυτού.

Γιατί να ασχοληθεί κανείς με το Tai Chi;

Για έναν μαθητή του Tai Chi παράλληλα με τις μαχητικές του ικανότητες προάγεται και η θεραπεία προβλημάτων υγείας και η πρόληψη ασθενειών ή σωματικών, ανατομικών ενοχλήσεων. Η σωστή στάση του σώματος που χρησιμοποιούμε στο Tai Chi θεραπεύει ήδη υπάρχοντα μυοσκελετικά προβλήματα.

Όταν εξασκούμε το Τάι Τσι, για να μπορέσουμε να πολεμήσουμε, μαθαίνουμε να αντλούμε δύναμη από το έδαφος. Στους μαθητές μου λέω ότι εμείς που γνωρίζουμε Τάι Τσι, εάν μας ανυψώσουν από το έδαφος και χάσουμε την επαφή με την Γη, χάνονται και οι πολεμικές μας ικανότητες.

Αυτή η επαφή με το έδαφος μας μαθαίνει να πατάμε γερά επάνω στην Γη έχοντας  ταυτόχρονα το επάνω μέρος του σώματος όρθιο σαν “λαμπάδα” προς τον ουρανό.

Επίσης η ενεργοποίηση του βασικότερου ενεργειακού μας κέντρου,  που βρίσκεται στο υπογάστριο, το Dan Tian, είναι υπεύθυνη όχι μόνο για την άριστη κατάσταση της σωματικής υγείας των μαθητών του Tai Chi, αλλά και για την καλλιέργεια του πνεύματος τους και του ηθικού τους χαρακτήρα.

Με την εξάσκηση του Tai Chi το σώμα, ο συναισθηματικός κόσμος, ο νους και το αθάνατο ανθρώπινο πνεύμα ισορροπούν και έρχονται σε αρμονία.

Το Tai Chi είναι ένας τρόπος να ζήσουμε την ζωή μας στο μέγιστο.

Η αρμονία και η εξισορρόπηση νου και πνεύματος δεν είναι μόνο εσωτερική. Το Tai Chi είναι ένας τρόπος να έρθουμε σε αρμονία και με το εξωτερικό μας περιβάλλον όπου ζούμε, την Γη, με το ζωικό, φυτικό, ορυκτό και υδάτινο βασίλειο της και την ίδια την δημιουργία, το σύμπαν, σε όλες του τις διαστάσεις.

Το Tai Chi ξυπνά την όρεξη και την χαρά για ζωή. Μιά μαθήτρια μου μου λέει συχνά” το Tai Chi είναι άηχη μουσική”.

Μας μαθαίνει να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη αποστασιοποίηση προβληματικές και δυσάρεστες καταστάσεις της ζωής.

Η συστηματική εξάσκηση του Tai Chi μας κάνει να “διψάμε” για γνώση και αισθανόμαστε ότι η διάρκεια μιάς ζωής είναι πολύ μικρή ώστε να μπορέσουμε να μάθουμε και να κατανοήσουμε θέματα που μας απασχολούν.

Το Tai Chi εάν το αγαπήσεις γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου.

Τι διαφορά έχει το Chen Tai Chi Chuan “Practical Method” από τα άλλα στύλ Tai Chi;

Το Practical Method ουδεμία σχέση έχει με χαλάρωση. Στα υπόλοιπα στυλ Tai Chi ο δρόμος για να φτάσει κανείς τα επίπεδα μαχητικών ικανοτήτων είναι η χαλάρωση, η ενεργειακή ροή του Qi και η εσωτερική εστίαση. Στο Practical Method μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε την μηχανική του σώματος. Η μηχανική του σώματος και η συνεχής εξάσκηση επιφέρει τις μαχητικές ικανότητες σε αυτό το είδος του Chen Style Tai Chi Quan.

Οι βασικότεροι κανόνες ώστε το Practical Method να γίνει πολεμική τέχνη είναι 3  :

  • Don’t move (bu dong)- κρατάμε πάντα ένα μέρος του σώματος ακίνητο ώς σημείο αναφοράς.
  • Rotate (zhuan)- η περιστροφή δεν θεωρείτε κίνηση στο Practical Method
  • Open the Kua ( kai kua )- Το ανοιχτό Kua – η βουβωνική χώρα – είναι το “κλειδί” των πολεμικών εφαρμογών του Practical Method.

Η προπόνηση του Chen Style Taijiquan “Practical Method” απαιτεί θέληση και προσπάθεια, τίποτε άλλο.

Η διαφορά της αίσθησης όταν προπονούμαστε στο Practical Method είναι ότι όταν κάνουμε την φόρμα κουραζόμαστε λόγο και ιδρώνουμε. Στα υπόλοιπα στυλ ο μαθητής χαλαρώνει.

Ιστορία του Tai Chi

Το πρώτο στυλ Tai Chi επινοήθηκε από την κινέζικη οικογένεια Chen τον 17ο αιώνα μ.Χ. Τα μέλη τις οικογένειας Chen κατοικούσαν σε ένα χωριό ονόματι Chen jiagou. Την εποχή εκείνη οι κινέζικες οικογένειες ήταν πολύ μεγάλες με πολλά παιδιά, ξαδέρφια, θείους…κ.λπ.

Επί 300 χρόνια το Chen Style Tai Chi ήταν αποκλειστικό προνόμιο των μελών της οικογένειας Chen. Κανένας άλλος Κινέζος δεν επιτρεπόταν να μάθει Tai Chi.

Η κινέζικη παράδοση λέει ότι ένας υπηρέτης της οικογένειας Chen, ο οποίος είχε το επίθετο Yang, παρακολουθούσε κρυφά την οικογένεια Chen εν ώρα προπόνησης του Tai Chi και προσπαθώντας να αντιγράψει τις κινήσεις που έβλεπε έφτιαξε το δικό του στυλ Tai Chi, το γνωστό σήμερα Yang Style Tai Chi Chuan.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ένα μέλος της οικογένειας Chen και Master του Tai Chi, “παραβιάζοντας” το προνόμιο της αποκλειστικότητας των Chen για ακραίες, πλεονεκτικές, μαχητικές ικανότητες, δίδαξε για πρώτη φορά Tai Chi σε μη μέλη της οικογένειας Chen. Το όνομα του ήταν Chen Fake.

Το στυλ που δίδαξε ήταν αυτό που αποκαλούμε σήμερα Chen Style Taijiquan “Practical Mehod” και η διδασκαλία γινόταν στο Πεκίνο.

Μαθητής του και αργότερα εκπρόσωπος του συγκεκριμένου στυλ ήταν ο Hong Junsheng. Σε αυτόν μαθήτευσε ο σημερινός εκπρόσωπος του Practical Method, ο Chen Zhonghua.

Ο Chen Fake ήταν αυτός που “έσπασε” την παράδοση και σε αυτόν οφείλουμε ότι επιτρέπετε να ασκούμε την ακραία αυτήν πολεμική τέχνη.

 


www.practicalmethod.com